Herenthout wil een Hartveilige Gemeente worden om zo de overlevingskans bij mensen met een hartstilstand zo groot mogelijk te maken. Ze wil daarvoor de eerstehulpcapaciteiten van de bevolking vergroten en gaat daarom een samenwerkingsovereenkomst aan met het Rode Kruis.

Er zijn 2 criteria om een hartveilige gemeente te worden:

Minstens één automatische externe defibrillator (AED) op je grondgebied hebben die publiek toegankelijk is.
Het engagement om je bevolking te sensibiliseren en samen met je Rode Kruisafdeling opleidingen in reanimatie en AED-gebruik aan te bieden aan de bevolking en minstens 10% van de werknemers.

Er wordt ook altijd een samenwerkingsovereenkomst Hartveilige Gemeente tussen de gemeente en het Rode Kruis afgesloten voor een periode van 2 jaar.

In Herenthout zijn twee publiek toegankelijke AED's aanwezig, één in Sportcomplex 't Kapelleke en één aan Huis Driane. Binnenkort komt er ook nog een derde AED aan het gemeentehuis.

Op maandag 5 maart volgde een deel van het gemeentepersoneel de eerste van een reeks opleidingen reanimatie en AED-gebruik.

Opleiding reanimeren en defibrilleren
Op donderdag 26 april is de rest van Herenthout aan de beurt. Dan organiseert het Lokaal Bestuur in samenwerking met de Stuurgroep Gezondheid en het Rode Kruis van Herenthout opnieuw een opleiding reanimeren en defibrilleren.

Tijdens deze drie uur durende opleiding leer je een slachtoffer benaderen en reanimeren. Bovendien wordt ook het gebruik van een AED (automatische externe defibrillator) aangeleerd, want met enkel een toestel ophangen aan de muur worden er geen levens gered!

Deze opleiding is gratis en gaat door in Huis Driane om 19.00 uur. Je kan je inschrijven tot 20 april  bij het Loket Zorg & Gezondheid (maximum 15 personen), Molenstraat 56, T 014 50 77 11 of zorg.gezondheid@herenthout.be.

Hoe groot is de overlevingskans bij reanimatie?

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat 5 à 10% van de slachtoffers een plotse hartstilstand buiten het ziekenhuis overleeft. De laatste jaren zijn er belangrijke evoluties die de overlevingskansen kunnen verbeteren.

Eén daarvan is het toenemende gebruik van de AED. Reanimatie en defibrillatie binnen de eerste 3 tot 4 minuten geven een overlevingskans van 60 tot 70%.